Als het baasje er niet meer is……

Als het baasje er niet meer is, wie zorgt er dan voor u huisdier?

In tegenstelling tot andere landen, zijn huisdieren in ons land (veelal) een volwaardig onderdeel van het gezin. Dat bijzondere plekje in ons hart voor onze kwispelende Rambo, onze gevederde vriend Willem en spinnende Balou. Maar wat als u komt te overlijden?

Onzekere toekomst huisdier

Uit onderzoek (Nuvema) is gebleken dat slechts 7 % van huisdiereigenaren op papier heeft gezet wat er met een huisdier gebeurt wanneer het baasje komt te overlijden. In de praktijk betekent dit helaas maar al te vaak dat huisdieren van overleden baasjes een onzekere tijd tegemoet gaan. Beslissingen nemen over emotionele onderwerpen zoals ons eigen overlijden stellen we nu eenmaal liever uit. Een zorg voor later. De één staat er gewoon niet zo bij stil, de ander gaat er van uit dat de directe nabestaanden wel zullen zorgen voor alles, inclusief ons geliefde achtergebleven ‘huisvee’. Wat als onduidelijk is wie de zorg op zich zal gaan nemen? Wat als nabestaanden zich absoluut geen raad meer weten met Rambo? Grote kans op een enkeltje asiel voor het kereltje. Een verdrietige gedachte voor elke dierenliefhebber, zeker als het om onze eigen huisdieren gaat.

Toekomst huisdier

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons huisdier na ons overlijden weer in een warm nest belandt?  Informeer om te beginnen bij andere huisdiereigenaren binnen familie-, vrienden-, en kennissenkring. Zij zijn namelijk sneller geneigd u hond of kat in huis te nemen dan bekenden zonder huisdieren. Een mondelinge afspraak is een eerste stap, toch zorgt een dergelijke luchtige regeling meestal niet voor een ‘happily ever after’ voor onze huisdieren. Heeft u één of liefst meerdere geschikte kandidaten gevonden? Zet de afspraak op papier. Na een mondeling akkoord zal dit geen probleem zijn. Toch wel? Hoe serieus is het aanbod dan? De zorg voor een huisdier hoort immers geen (goedbedoelde) impulsgedachte te zijn. Zij die ‘ja’ zeggen, zeggen namelijk ja op tijd, kosten, aanpassingen, misschien wat problemen en aandacht, heel veel aandacht.

Vastleggen

Vastleggen kan op verschillende manieren. Zo kunt u in ‘Mijn Uitvaartwensen’ van Nieskens Uitvaartzorg naast alle overige wensen omtrent uw overlijden eveneens invullen wie de zorg voor uw huisdier(en) op zich zal nemen. (U kunt dit boekje bestellen door een mail te sturen naar info@nieskensuitvaartzorg.nl)

Een andere optie is ‘Het Huisdierentestament’ (Nuvema), een gratis te downloaden document.

Hoewel bovengenoemde vormen van formaliseren veel duidelijkheid schept over uw wensen en meestal voldoende is, het is niet rechtsgeldig. Wilt u gaan voor meer garantie? Dan kunt u uw wensen laten vastleggen in uw testament door een ‘testamentaire last’ (in dit geval de zorg voor uw huisdier) op te leggen aan een erfgename.  Ook kunt u een dierenorganisatie opnemen in uw testament, zoals de Dierenbescherming en de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren. Voor meer informatie over alle mogelijkheden en het officieel vastleggen van uw wensen kunt u terecht bij een notaris.

Heeft u huisdieren? Heeft u al nagedacht over een oplossing voor uw kameraad wanneer u er niet meer bent? Laat het ons weten in een reactie!

Henriette Nieskens

2 antwoorden
 1. Tjeerd Gunning zegt:

  Dag Henriëtte,

  Via Jaap Schuddeboom zag ik je bericht op LinkedIn.
  Je websitebezoekers letten niet op taalfouten. Totdat ze er een tegenkomen. Dan gaan ze kijken of ze er nog meer zien. Ze letten niet meer op de inhoud. Dat betekent dat je je doel voorbijschiet, want je boodschap komt niet meer aan. Bovendien schaden taalfouten je professionaliteit en je geloofwaardigheid. Daarom ben ik zo vrij om je te wijzen op een paar fouten in je tekst.

  ‘u huisdier’ moet zijn ‘uw huisdier’
  7 % > 7%
  gaat er van uit > gaat ervan uit
  u hond > uw hond
  veel duidelijkheid schept over uw wensen en meestal voldoende is, het is niet rechtsgeldig > veel duidelijkheid scheppen over uw wensen en meestal voldoende zijn, zijn ze niet rechtsgeldig.

  Met vriendelijke groeten,

  Tjeerd Gunning

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *